Çaykara-Dernekpazarı Kültür Ve Dayanışma Derneği
Çaykara ve Dernekpazarı için; büyük fedekarlıklar yapmışlardır. Yöre için, özellikle; eğitim konusunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmadılar. Çok cömert davrandılar.
VEFA
Vefa, İstanbul sur içi diye tabir edilen tarihî yarımadada bulunan eski bir semttir. Vefa, Fatih (1930-2009 arası Eminönü) sınırları içinde bulunmaktadır. Semt idari olarak "Molla Hüsrev" mahallesine karşılık gelmektedir. Bozasıyla meşhur olan semt, Vefa Spor Kulübü ile de bilinmektedir. Ayrıca hala eğitim-öğretime devam etmekte olan tarihi Vefa Lisesi bu semtte bulunmaktadır. Süleymaniye Camii ve Vefa Kilisesi bu semtte bulunmaktadır.
Ne alakası var der gibi olduğunuzu sezinliyorum.
Elbette ki sizlere İstanbul’un Vefa semtini tanıtmayacağım. Elbette ki sizlere objektif vefadan değil subjektif vefadan bahsedeceğim değerli okurlar.
VEFA NEDİR DOSTLAR?
Vefa, sözünü yerine getirme, sözünde durma, sevgi, dostluk ve bağlılıkta kararlılık ve dini sorumluluklarını yerine getirme anlamlarına gelir. Vefa, sevgide devamlılık demektir. Vefa demek, ihtiyaç hâlinde ona yardım etmektir.
Bence geçmiş yıllarda “Vefa”; Unutmamaktı…
Zor günde sırt dönmemek, kapıları kapatmamaktı.
Dostun ağlarken sen ağlamasan bile ağlayanın yanında olmaktı vefa dostlar.
VEFA bugünlerde herkesin ifade ettiği gibi gerçekten de bir semt adı mıdır sadece?
Herhangi bir zaman diliminde kendisine uzatılan elin kıymetini bilen ve bunu unutmayan insan, günümüzün en değerli insanıdır şiarını kabul görmek gerekir. Dolayısıyla iletişimde ve ilişkide olduğumuz insanlara vefakâr davranmalıyız. Güzel ahlak gereği de davranışlarımızı bu yönde geliştiriyor olmalıyız. Hiç şüphe yoktur ki; vefamızın boyutu her bir muhatabımıza göre değişiklik gösterecektir.
Vefası olan kişiler hoşgörülü ve esnektir. Katı kural ve çizgileri yoktur.. “Hümanisttir” Ayrıca yapıcı ve onarıcıdır. Bireyler arasında verilen sözlere bağlılığı sağlar. Arkadaşlıkları dostluğa çeviren, uzun yıllar sürmesini sağlayan yegane gerçektir..! Aralarında olumsuz duygu ve düşünceler girip o bağlılığa zarar veremez. Hata ve yanlışları göz ardı eder. Nankör olmaktan kaçınır, verdiği söze bağlı kalarak dostluk ve benzeri şeylerin güçlenmesini sağlar… Vefa güzelliktir, vefa fedakarlıktır, vefa paylaşımdır, vefa her şeydir.
Bırakın bazı duygularda gurur yapmayı, aramayanı arayın, hal hatır sormayana “nasılsın” diye sorun vefalı olun. Direniş gösterin bazı duygularda ısrarcı olun lütfen..! İnanın direniş göstermediğimiz her duyguyu, yavaş yavaş kaybediyoruz.
Başımızı yastığa koyduğumuzda sormalı insan; ben bugün vefakarlık örneği sergiledim mi? Eğer insan, sahip olduğu değerlere ve değerli gördüğü her şeye vefa örneği gösterdi ise kendini daha iyi hissedecek ve hayata bakış açısı değişecek.
Gelin bugünden başlayalım dostlarım, eğer unuttuysak vefayı hatırlamaya…
Vefa, kişinin maneviyatında başlayan sonrasında en yakınındaki ile devam eden bir kavramdır. Bizi yetiştiren ailemize, topluma, geçmişe, geleceğe duyulan saygıdır. Bunun için diyebilirim ki bugün müdürlüğünü yaptığım Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneğinin, dün; üniversite yıllarından itibaren desteğini gördüğüm ÇAY-DER Vakfının vefakar bir üyesi olarak “vefayı” kendimde aramalıyım. Bugün bu yazı ile sizlere de hatırlatmaya çalıştığım “vefayı” hep birlikte Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneğine de göstermenin zamanıdır.
Yaratılanı sevin Yaratandan ötürü!!! Yargılamadan, sorgulamadan kendi vefanızla. Sevmek mübalağa sanatıdır, abartıda sınır yok, tanımayın da… Size değer verenleri kaybetmeyin vefasızca davranış göstererek.
Statüsüne göre davranmayın kimseye. İnsanlığınıza, vefanıza yakışır biçimde yaklaşın. İşte o zaman siz gerçek erdem sahibi vefalı insansınız..!
“Rabbim vefalı insanlara mesken etsin yüreğinizi.”
Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum vefalı hemşerilerim.