Çaykara-Dernekpazarı Kültür Ve Dayanışma Derneği
Çaykara ve Dernekpazarı için; büyük fedekarlıklar yapmışlardır. Yöre için, özellikle; eğitim konusunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmadılar. Çok cömert davrandılar.
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ İLE SÖYLEŞİ-2
Derneğimizin indirim anlaşması yaptığı kurumlar ile söyleşilerinin bu ay ki konuğu Dt. Melike BAKKALOĞLU KÖROĞLU
Ağız ve diş sağlığı günümüzde tüm hastalıkların bir anlamda habercisi ve bir anlamda sebebi olmasından dolayı üyelerimizi bilgilendirmemiz gerekiyordu.
A.Gökhan ŞAHİN: Bize kendinizi tanıtarak başlayalım Melike Hanım.
Melike B. KÖROĞLU: Ben diş hekimi Melike BAKKALOĞLU KÖROĞLU. Trabzon /Çaykaralıyım, 1996 doğumluyum. Evliyim. İlk ve orta öğrenimimi Mehmet Akif Ersoy ilköğretim okulunda, liseyi Tevfik Serdar Anadolu Lisesinde okudum. Daha sonrasında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinde diş hekimliği fakültesini kazandım ve 2020 yılında mezun oldum. Bir süte özel sektörde çalıştıktan sonra kendi muayenehanemi açtım ve 3 yıldır hizmet vermekteyim.
A.Gökhan ŞAHİN: Diş hekimliğini isteyerek mi okudunuz?
Melike B. KÖROĞLU: Diş hekimliği mesleğini çok isteyerek ve severek okudum. Bence insan sevdiği ve mutlu olduğu işi yapmalı..
A.Gökhan ŞAHİN: Trabzon’da ağız sağlığı ile ilgili halkımız bilinçli mi?
Melike B. KÖROĞLU: Eskiye nazaran ciddi bir bilinç artışı görüyorum. Sürekli gelişen teknoloji ve sosyal medya sayesinde insanlar artık daha bilinçli ve kendine değer veriyor. Bu ağız ve diş sağlığına da yansıyor doğal olarak.
A.Gökhan ŞAHİN: Çocuklarda ve yetişkinlerde ağız sağlığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verebilir misiniz?
Melike B. KÖROĞLU: Çocuk ya da yetişkin herkes hiçbir şikayeti olmasa da 6 aylık rutin kontrollerini ve diş hekimi ziyaretlerini yaptırmalıdır. Bu şekilde oluşacak problemler ciddi ağrılar çekilmeden önlenebilir.
A.Gökhan ŞAHİN: Üniversite sınavına hazırlanacak olan gençlerimize Diş Hekimliğini önerir misiniz?
Melike B. KÖROĞLU: Diş hekimliği eğitimi 5 yıl süren uzun ve yorucu bir süreç. Çalışma hayatının da kolay olduğunu söyleyemem. Toplumda ciddi bir diş hekimi korkusu var biz aslında hem diş tedavisi yapıyoruz hem de bir nevi psikolojik tedavi yapıyoruz diyebiliriz. Mesleğimizi çok değerli buluyorum ve çok severek yapıyorum. İçinde merak ve istek olan her öğrenciye tavsiye ederim.
A.Gökhan ŞAHİN: Diş fırçalama ve diş fırçası seçimlerinde dikkat edilecek konular hakkında bilgi verebilir misiniz?
Melike B. KÖROĞLU: Diş fırçanız sert olmamalı ve çok büyük başlıklı olmamalıdır,ağzınızda rahatça arka bölgelere ulaşabilmelidir. Ben elektronik fırçaları bu konuda başarılı buluyorum. Diş fırçalama süremiz sabah ve akşam 2 dk olmalıdır. Öğle yemeği sonrasına da fırçalama yapabiliriz fakat yemekten en az yarım saat geçmesi gerekir.Akşam fırçaladıktan sonra peşine su dışında bir şey yiyip içermenizi tavsiye ediyoruz.
A.Gökhan ŞAHİN: Beyazlatıcı diş macunları reklamlardaki kadar etkili mi?
Melike B. KÖROĞLU: Genellikle hayır. Beyazlatıcı diş macunları içerik olarak aşındırıcı özelliğe sahip olduğu için öncelikle diş sağlığınızı korumak adına çok iyi araştırılmalı ve her marka kullanılmamalıdır. Reklamlarda gördüğünüz bembeyaz diş rengi doğal bir diş rengi değildir ve genellikle işlem görmüş dişler kullanılır.
A.Gökhan ŞAHİN: Diş fırçalama şekli nasıl olmalı ve ne kadar sıklıkla dişler fırçalanmalı?
Melike B. KÖROĞLU: Diş etlerinize masaj yaparak diş etinizden dişinize doğru fırçalama yapılmalıdır. Dişinizin önünü arkasını her tarafını fırçalamalısınız. Fazla bastırmamalı ve agresif hareketler yapmamalısınız. Günde en az 2 kere 2 dk diş fırçalamalı ve bunu diş ipi kullanımı ile desteklemeliyiz.
A.Gökhan ŞAHİN: Derneğimizin hem bir üyesi hem de indirim anlaşmamızı duyunca kapılarınızı ardına kadar açan bir hemşerimiz olarak üyelerimize en son neler söylemek istersiniz?
Melike B. KÖROĞLU: Ben Çaykaralıyım, derneğimizin de bir üyesiyim. Çaykara ve Dernekpazarlı hemşerilerimizin yararlanması için %20 oranında indirim yaparken, sağlıklı gülüşler için daha iyisini yapacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın dedim. Her bir hemşerime destek vermek, yardımcı olmak ve sağlıklı bir ağız yapısına sahip olması için gerekli tedaviyi yapmak, benim diş hekimliğimin yanında bir hemşeriniz olarak görevimdir. Özellikle ağız ve diş sağlığımız için; bir çok diş çürüğünün oluşumu aylar sürer. Diş hekimine gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir. Çocukluk dönemindeki beslenme diş sağlığı yönünden çok önemlidir. Kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri yeterince alınmalıdır. Dişeti diş sağlığı ve sağlamlığı için gerekli C, A ve D vitamini eksikliği olmamalıdır. Süt, süt ürünleri ve taze meyveler özellikle yararlıdır. Bunun için çocukluktan ihtiyarlığa kadar sağlıklı gülüşler için çok dikkat etmeliyiz.
Sağlıklı gülüşler, sağlıklı günler dilerim.